Línies de treball i seminaris didàctics, EduWikiLab13-14

El dia 21/10/13 ha tingut lloc la primera trobada EduWikiLab del curs 2013-2014. Tot seguit, un resum dels punts que es van tractar:

Es proposa que aquest curs el grup de treball funcioni en diverses línies al mateix temps.

Línies de treball:

Per una banda, cada membre del grup de treball mirarà de portar una línia de treball (que pot alimentar iniciatives prèvies), sol o en col·laboració amb altres membres del grup. A cada sessió, cadascú presentarà al grup els seus avenços (activitats dissenyades, pràctiques d’aula,…), per a obtenir l’opinió i visió dels membres del grup.

Seminaris didàctics:

Per a cada sessió, cada membre del grup seleccionarà i llegirà algun article de didàctica de les ciències que trobi interessant, i el presentarà breument als companys. L’article pot tractar una activitat, una visió de l’ensenyament,… Es proposen com a recurs diverses revistes digitals en obert (Ciències, REEC, Recursos de Física, Revista Eureka de Divulgación y Enseñanza de las Ciencias…), disponibles la Biblioteca Virtual del grup de treball: https://eduwikilab.wordpress.com/2013/07/20/biblioteca-de-revistes-de-didactica-de-les-ciencies/

La discussió durant la sessió obre diversos temes:

1)    els alumnes no apliquen el sentit comú en la resolució d’activitats, el coneixemtn escolar està desconnectat del món real.

2)    Cal que els alumnes manipulin més, no sigui tot tant abstracte.

3)    l’ensenyament mitjançant activitats aplicades i obertes requereix un docent amb un molt bon domini de la matèria.

4)    Es presenten el Museu de la Matemàtica de Catalunya (MMACA) i el VideoMat com a exemples d’iniciatives en la línia de la manipulació per part de l’alumnat. Es comenta que al mateix CRP1 de Granollers hi ha un grup d’innovació en l’ensenyament de la Matemàtica, possiblement treballant en aquesta línia.

5)    Es comenta breument el Congrés d’Investigación en Enseñanza de las Ciencias, celebrat a Girona el mes de setembre. Una aportació interessant va girar al voltant de l’educació per a la sostenibilitat. En aquesta línia, es comenten també altres projectes, com la Xarxa XesVic, que porta l’ajuntament de Vic juntament a la Universitat de Vic, i el projecte Rius.

6)    Es comenten les pràctiques de fer paper reciclat a partir de paper i/o roba i l’interès perquè els alumnes entenguin el concepte de cel·lulosa.

7)    Es comenten les V Jornades d’Ensenyament de la Física i la Química, on el grup de treball hi presentarà una comunicació sobre la tasca del curs passat.

8)    Es comenten pràctiques de laboratori al voltant de la densitat mitjançant líquids inmiscibles de diverses densitats (alcoho, aigua, glicerina, mel…a Recerca en Acció es poden trobar referents bons.

9)    Es comenta la dificultat per a ensenyar ciències a partir del llibre de text. El tema queda inconclús.

10) (enviat via mail per Martí) dubte: “Com fer que l’alumne sigui protagonista del seu procés d’aprenentatge, i al mateix temps hi hagi un bon equilibri entre competències i continguts?”.

 

PROPERA TROBADA

1)    La propera trobada tindrà lloc el dilluns 18 de novembre, a les 17:30, al CRP1 de Granollers.

2)    Cada membre del grup de treball hi comunicarà els seus avenços en la seva línia de treball i comentarà breument l’article que hagi volgut llegir.

Anuncis

One response to “Línies de treball i seminaris didàctics, EduWikiLab13-14

  1. Retroenllaç: Segona trobada EduWikiLab: comencem els comentaris de lectures | EduWikiLab

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s