Vídeos, conversa, comunicació a l’aula de ciències

Un resum caòtic de les idees que hem tractat a la tercera trobada EduWikiLab d’aquest curs 2013-2014:

Temes Generals

Termodinamica is in the air, partint d’exemples molt propers es poden explicar conceptes molt complexos: perquè refresca un càntir?

L’intercanvi d’experiències funciona, als centres? Per diverses raons -resistència al canvi, saturació de temps- hi ha dificultats. Plans Individualitzats, programacions, …. No sembla que es vegi necessitat o hi hagi gaire iniciativa o entusiasme per a fer coses noves. Es fan cursos només per a acreditar.
Auto-imatge del professorat és també important.

Es comenta l’experiència presentada per Ane San José a les V jornades de Física i Química, en la que els alumnes cadascun “apadrina” un dels elements químics. En Jesús l’ha començat a aplicar a l’aula, amb molt interès per part dels alumnes.

Projecte C3 de comunicació científica
projecte de joc de rols, en el que els alumnes assumeixen el paper d’investigadors sobre el càncer, analitzen fotografies de biopsies simulades, escriuen articles científics i projectes de sol·licitud de fons al ministeri.  https://sites.google.com/a/xtec.cat/c3/activitats-de-comunicacio-cientifica/articles-cientifics

Oralitat a l’aula
Hi ha alumnes als que els costa sortir, per vergonya. Obligar-los a sortir no sembla una bona opció. Potser parlar en grups més petits (grups de desdoblament, classes de pràctiques), sense que l’alumne hagi de sortir al davant de la classe (des del lloc) podria funcionar. Demanar a alumnes concrets (els que participen menys) que expliquin què han entès (de forma esporàdica o rutinària al final de cada classe) serveix no només perquè aprenguin i aprenguin a expressar-se, sinò també per a detectar concepcions errònies. S’explica experiència concreta en estudi de malalties neurodegeneratives: manca d’entusiasme d’alguns alumnes. Que s’expressin amb claredat (vocabulari, …) és un objectiu molt important. Proposta de demanar a alumne al final de classe que expliqui què hem fet i què hem après, puntuable.

Vídeos de ciència d’experiments
Els alumnes valoren diversos ítems muntatge, originalitat, disseny experimental, plantejament de la hipòtesis, claredat. Ha estat interessant que els alumnes, veient els vídeos i idees dels companys, vulgui tornar a fer experiència semblant aplicant-les. Exemples d’activitats interessants: partir del vídeo d’Ussain Bolt, fent servir les marques de cada 5 metres.

Química manipulativa
Seguint la proposta de fer servir experiments per a il·lustrar una narració, agafar experiments molts cops molt senzills. Amb alumnes petits (p4), exhibicions d’experiments amb colorants (fenolftaleïna) i sals de diferents metalls a la flama, partint d’un conte, fent participar el concepte de màgia (conflictiu com a educació científica?).
Hi ha experiments interessants sobre cremar sals de diferents metalls a la pàgina de Pep Anton Vieta. http://pepquimic.wordpress.com/

Seminari de lectura d’articles de didàctica de les ciències, llista dels articles i breu comentari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s