Pràctiques Mudes, Ecodad i altres oralitats a l’aula

1) Es presenta l’aplicació d’una pràctica muda, dins el marc del projecte d’oralitat a l’aula que estem fent.

Pràctica muda aplicada per Elisa Goytia a 2on ESO. Assignatura de petites investigacions, on van al laboratori en matèria independent coordinada amb altres matèries. S’ha dissenyat sobre la pràctica Corre, Corre, Calcula de la plataforma EduWikiLab de pràctiques de laboratori: http://eduwikilab.wikispaces.com/Corre,+corre+i+calcula

Amb anterioritat, els alumnes ja han treballat sobre com elaborar taules de dades i gràfics.

Es treballa amb dos plans inclinats i dos objectes de diferent massa i superfície. Es pacta inicialment com es desenvoluparà la sessió. Sense guió de la pràctica, que el fan ells. Professora explica que no podrà parlar, només representar el procés del que cal fer amb mímica. Es decideix un alumne moderador que controla i cal que es responguin entre ells i expliquin què està representant la professora. (La classe amb més silenci que mai).

Acabada l’experiència professora ha fet preguntes per a dirigir reflexió. Anotades a la pissarra: què volia saber? Què volen dir els resultats?

L’activitat ha promogut la participació oral de l’alumnat. Han aparegut termes, que s’han anat convertint en vocabulari específic, però poca tendència a fer-ho.
Els alumnes elaboren raonaments científics oralment, fan hipòtesis, identifiquen a pregunta a la que es vol respondre, els factors de l’experiment.
Es detecten concepcions errònies sobre l’àrea, especialment confusions amb el diàmetre.

Alumnes més moguts, entusiasmats. Proposen fer-ho en altres matèries. També proposen fer ells de profe mut amb una pràctica que dirigeixin ells.

Decideixen que faran coavaluació dels informes de laboratori, el millor informe serà referent.

2) Diàleg al voltant de sensors. Teresa Martín proposa activitat amb alumnes de cicle superior de primària amb les maletes de sensors Ecodad.
4 grups dins l’aula que passen per cadascuna de les maletes de pràctiques i fan les pràctiques autònomament. Hores de medi natural.
1) lluminositat, temperatura, so ambiental.
2) Interpretació gràfiques temperatura, pronòstic del temps
3) absorció calor amb diferents materials i colors.
4) …

Es proposa que quan acaba, cada grup deixi amb la maleta un membre de l’equip que expliqui al nou grup que arribi el funcionament, i mantenir aquest funionament, successivament, observant les converses i la construcció de significats que s’hi produeix. Possiblement s’incorporarà també un vídeo curt sobre la pràctica que els hagi agradat més.
3) Off the record, Jesús Gasco proposa fer una experiència en la que deixa fora de l’aula dos alumnes i els fa entrar després d’explicar la pràctica. Quan entren, els altres alumnes han d’explicar oralment, i negociar significats.
4) Presentacions orals a l’aula. Isabel Besson. Converses a l’aula, escollien un mètode de diagnòstic. Ecografies, radiografies,… Explicaven en què es basava, quan no indicat,… Presentació massa rígida. Faltaven pautes.
Es proposa que el professor faci preguntes a l’aula perquè hagin de defensar realment, oralment, no només llegir. Profe anota els errors en la presentació.
Proposta TED conferences com a exemples. Article de la revista Dotze18 sobre presentacions orals s’enviarà adjunt amb l’acta.
4) Altres informacions:
-Curs indagació COURSERA sobre indagació. IBSE. https://www.coursera.org/course/scileadership.

-Discussió sobre la Flipped Classroom i Blended Learning.
-Discussió sobre el divorci dels alumnes i el coneixement. Tema “nens dossier” que projecten autoestima en adaptació al que el profe demana. El vocabulari específic allunya de sentit comú. Manipulació no és suficient, cal emoció. El funcionament de les escoles rurals incorpora molts elements que provoquen bones didàctiques: inter-edats, espai d’aula multi-funció, funcionament per racons.

La propera trobada serà el 10 d’abril a les 17:30 al CRP 1 de Granollers.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s