Pràctiques mudes, expressió oral i recursos europeus.

A la sessió de cloenda de l’EduWikiLab 2013-2014, fem una ronda de participacions, on cadascú explica el que ha provat a l’aula o llegit.

1) Teresa explica rutina de funcionament de la pràctica amb alumnes experts rotatoris, que ha aplicat amb alumnes de 6è. Cada grup deixa enrera un component que expliqui oralment al proper grup. Els grups es recolzen massa en el referent. Com que tots han fet l’esforç de preparar-s’ho per a explicar, els fa estar més concentrats a la tasca. L’alumne expert substitueix al professor com a expert.
2) Teresa explica classe muda sobre els fusos horaris. No va funcionar gaire bé. Treball amb globus terraqui i plantilla de meridians. Debatem que potser les pràctiques mudes convé que tinguin una proporció molt alta de procediments i no tant de continguts.
3) Teresa: partint del dossier i de la classe muda, ha passat un qüestionari als alumnes sobre què els agrada, què els costa…Li ha quedat la impressió que responen per a fer-la contenta. Es discuteix el tòpic dels “nens dossier”, alumnes que progressen al llarg de l’itinerari acadèmic gràcies a la seva aptitud per a habilitats purament escolars, com presentar treballs nets i ordenats, o memoritzar, però sense desenvolupar altres habilitats o coneixements més profunds.
logoralitat4) Isabel presenta l’article “Estudio acerca de la influencia del nivel sociocultural en la competencia comunicativa e intervención didàctica en expresión y comprensión en alumnado de ESO”,de Pilar Mesa Arroyo, presentat al II congrés internacional de didàctiques. Després de lectura, han de preparar exposició oral amb suport únic de pissarra. Valorant fluïdesa, pronúncia, etc…, i conclou que ambient sòcio-cultural té efecte en expressió escrita, però no en expressió o comprensió oral. En la discussió, això per a nosaltres obre diversos aspectes:
-minimitzar l’expressió oral a l’aula discrimina els alumnes d’ambients sòcio-culturals menys afavorits?
-Es pot tenir bona expressió oral sense tenir-la escrita? Què passa amb el vocabulari?

Donar l’opció de fer exàmens orals pot ser una idea interessant per a millorar. Martí explica anècdota de que en un alumne es va percebre que era capaç d’elaborar un discurs només quan se li preguntaven coses oralment.

5) Martí explica que va aplicar com a pràctica muda la pràctica d’extracció de l’ADN. Va millorar molt atenció. Alumnes es corregien entre ells noms de material de laboratori. Havien d’escriure ells el guió de la pràctica a partir del que veien en la mímica.
6) Un tema que va sortir com a espontani en parlar a l’aula és perquè els vidres s’entelen. S’obre debat sobre si cal deixar que la conversa dels alumnes portin el tema, encara que no toquin, no siguin els que volíem fer o no pertanyin a la matèria. Potser cal permetre i potenciar la conversa, però acordar amb ells un producte que elaborin al final a partir de la conversa (una llista de vocabulari, un esquema, vídeo,…). És bo deixar un marge a l’aula perquè ells preguntin temes que els interessin. Ok per a ensenyar a formular bones preguntes, que formulin hipòtesis, dissenyin experiments. Els alumnes estan poc acostumats a aquest funcionament i tenen la sensació d’estar perdent el temps.
7) Jesús explica activitat que ha après de companya de l’institut que fa literatura. Preparació exposicions. Alumnes poden anotar a la pissarra algun terme que els pugui ajudar. Dades, però no les frases. Alguns alumnes fora de l’aula mentre es fa l’exposició. Un cop l’han acabat, entra un dels companys que era fora, i un del públic ha d’explicar-li-ho davant de tothom, fent servir els mateixos suports. A partir d’aquí el que ha entrat és ell el que ho explica. Millora atenció. Si hi ha algun error en les re-explicacions, públic no ho pot dir, però genera tensió en públic en identificar-ho. Es compara el producte final amb exposició inicial.

Altres temes discutits:

  • Cal diversificar formats de productes didàctics més enllà del dossier (fotografies, vídeos,…).
  • S’ha presentat el portal Scientix, recursos i projectes d’innovació STEM (Ciènces, Matemàtiques i Tecnologia) d’àmbit europeu. http://www.scientix.eu/ scientix
  • En Jordi ens ha comentat la seva experiència al GIFT-EGU, una trobada de professors de Geologia que aquest curs anava del Canvi Climàtic. Ens ha explicat com demanar-ho, i diferents experiments i eines per a treballar-ho a l’aula.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s