Inici i línies de treball per al curs 2014-15

logoeduwikilab14152El passat 30 d’octubre vam fer la primera trobada EduWikiLab del curs, ens vam presentar breument i vam proposar línies de treball per al curs que iniciem.  Ho descrivim aquí en extractes de l’acta de la sessió:

Funcionament del grup:

El grup ha crescut molt aquest curs, probablement ens articularem en base a diverses línies de treball. Cada línia de treball explorarà un aspecte d’interès de l’ensenyament de les ciències i procurarà generar productes i reflexions didàctiques que puguin ser d’interès també per a d’altres professors. Cada participant es pot adscriure a la línia de treball que més li interessi (i anar canviant si li convé). Continuarem fent els seminaris de lectura (Cadascú llegeix un article de didàctica de les ciències de la seva elecció i l’explica breument a la següent trobada), un article per sessió i participant. Les properes sessions funcionaran segons l’esquema següent: 1) posta en comú de Seminari de Lectura. 2) cada línia treballa i discuteix separadament de les altres. 3) ens re-unim tots i cada línia explica a quines decisions ha arribat i quines tasques es proposa per a la propera sessió.
Es recorda que l’acreditació necessita l’assistència i la participació en experiències i l’elaboració de productes per compartir.
Com cada curs fins ara, de manera independent al grup de treball (no formarà part de les tasques necessàries per a l’acreditació), es procurarà publicar els resultats de les tasques del grup en alguna publicació i es convidarà als participants que hagin creat recursos, materials o experiències, a participar-hi.

Presentació i aportacions dels membres del grup de treball.

Cada membre es presenta i explica quins aspectes de l’ensenyament de les ciències l’interpel·len actualment s’en deriva una conversa oberta sobre diferents temes de l’ensenyament de les ciències:

  • Vies de col·laboració ciència i llengües. Ortografia? Vocabulari. Cal donar importància a la terminologia? Existeix relació bidireccional en l’aprenentatge dels conceptes i els termes? Currículum bimodal (proposta Pere Marquès UAB) disgrega domini de vocabulari de capacitat per a usar els conceptes.
  • Cal que els alumnes aprenguin a dissenyar i entendre experiments, entendre què és variable depenent i independent, distingir entre opinió i experiment. Molts cops s’obvien les seves impressions espontànies pel que fa a entendre i dissenyar experiments, cal rescatar-les i partir d’això. Relacionar mètode científic expontani amb formal.
  • Posar preguntes reproductives als exàmens sabem que no aporta gaire res, però les posem perquè sinò alguns alumnes no podrien respondre res. El fet que hi hagi UNA o LA resposta correcta (preguntes tancades) obsessiona i estressa els alumnes de manera artificial.
  • Cal promoure la contextualització de les qüestions científiques, discutir a partir de conflictes o controvèrsies sòcio-científiques.
  • Existeixen interessants llistes de vídeos educatius a Youtube. També interessant el projecte Idees (http://srvcnpbs.xtec.cat/cdec/index.php/secundaria/projecte-idees) d’argumentació i treball amb experiments. Web del CDEC, on també hi ha el projecte Ciència, Competència i Context.

Disseny de les línies de treball del grup per a aquest curs.

Es defineixen 3 línies inicials de treball:

  • Vídeos en ensenyament de les ciències: ús dels vídeos com a suport i com a producte dels alumnes en l’ensenyament de les ciències. Fils: els alumnes veuen vídeo i han d’escriure el protocol. Ells munten les pràctiques, cada tema un equip munta la pràctica per als altres. Com més la preparen, més aprenen. Possibilitats del vídeo científic per a modelitzar (micro-macro) i explicar científicament contextos concrets. Construcció del discurs científic en format vídeo. Múltiples elements (oral, subtítols, imatge, moviment, efectes,…).
  • Lectura a ciències. Lectura de textos científics, activitats híbrides (lectura-diàleg-escriptura). La “manera pròpia” de llegir ciència. Gèneres discursius propis de la ciència: articles científics,… i components científics de textos no científics. Lectura crítica. Argumentació a partir de la lectura.
  • Micro-activitats de raonament científic. Activitats amb objectes o materials de durada breu i elaboració simple que ajudin a promoure el conflicte cognitiu i actuar de “Push”, empènyer el raonament, la discussió i la negociació de significats: “llavors, l’aire és matèria?”. Apropament “de peus a terra” al disseny d’experiments i l’anàlisi de variables. Pautes per a raonar, discutir i experimentar a l’aula convencional.

Plataforma de treball i tasques per a la propera sessió

Usarem com a espai de treball la plataforma Wiki http://eduwikilab1415.wikispaces.com/home

Tasques per a la propera sessió:

1) Lectura d’un article de didàctica de les ciències (la biblioteca virtual del blog està a disposició de tothom). Inscriure la referència i comentar-lo breument (3 línies: perquè és significatiu, què aporta, què n’aprenem) a l’espai dels Seminaris de Lectura del Wiki.

2) Si es tenen materials o links propis sobre ensenyament de les ciències que es vulguin compartir amb els altres membres del grup, fer-ho a l’espai “Fem xarxa” del Wiki.

3) Recollir i pensar propostes de treball o materials relacionats amb una de les línies de treball per començar-hi la propera sessió.

PROPERA SESSIÓ: dijous, 20 novembre a les 17:30.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s