Treball per Projectes a les Ciències, línia de treball el curs 2015-16

El passat dijous 15 vam fer la primera trobada EduWikiLab del curs 2015-1016, amb nous membres al grup de treball.

quisom20152

Un resum de l’acta:

Després de presentar-nos els membres del grup de treball d’aquest curs,  hem comentat la lectura “La educación del siglo XXI: retos y propuestas. ¿Se ha de enseñar hoy la misma ciencia y de la misma forma en que nos la enseñaron a nosotros?“, de Neus Sanmartí i Iván Marchán. (Descàrrega Lliure).

A continuació, hem parlat de les propostes que ens interessen, acordant que per a aquest curs ens centrarem en el Treball per Projectes (ABP) a les Ciències.

Eixos i interessos dels participants: projectes de comunicació, treball per projectes, metodologies actives, treball en context, itineraris d’aprenentatge (treball globalitzat).

Comentaris sobre la lectura de l’article: Estem formant alumnes per a oficis que no existeixen. Cal cercar noves fòrmules educatives.El canvi i innovació és constant i no hi haurà fòrmula definitiva.
Costa estimular vocacions científiques: com fer-ho? Dificultats en problematitzar. Oportunitat: reproduïr experiments senzills d’història de la ciència. Hacking de code, Taula periòdica. Generar conflicte cognitiu.
Reduïr contingut, centrar-se en en les coses més significatives.

Escollim línia de Treball: el Treball per Projectes a les Ciències.

Quèquicom sobre INS innovadors que treballen per projectes. Alumnes que van un cop per setmana a aprendre navegació (física, geologia, etc…). Contextos més rellevants.
La pregunta ha de ser interessant: rellevant o significativa? “Aixequeu la mà els que penseu que aquest got està buit”.
El fet d’escriure l’experiment (barrejant oli, aigua, vinagre) genera reflexió.
Els continguts no són tant fonamentals, cal centrar-se en les habilitats i competències.
Els alumnes aprenen les coses quan les necessiten. Cal generar contextos i escenaris on els continguts siguin rellevants.
Dificultats per a avaluar aquest tipus d’activitats. Els alumnes més acadèmics tenen dificultats per a transferir coneixements d’una àrea a l’altra. Promoure la transferència entre contextos.
En el treball per projectes les llengües juguen un paper fonamental. Totes les matèries haurien de contribuir a l’aprenentatge de les llengües.
Necessitat de primar la metodologia per davant dels objectius de la matèria? Potser es poden aconseguir ambdues coses.
Necessitat de treballar específicament la metodologia per poder abordar el treball per projectes.
Existeix el dilema de què es fa per poder abordar el batxillerat. El treball per projectes limita les possibilitats acadèmiques dels alumnes?
Sistema de Evaluación Dialogico Integral com a exemple d’enquestes.

DECIDIM:

1)Mantindrem la dinàmica de lectura d’articles de didàctica. Cada cop, rotatòriament, uns quants membres del grup de treball “Lectors” s’encarregaran d’aportar les lectures i comentar-les. Hi ha disponible la Biblioteca d’articles de didàctica de les ciències del grup de treball.

2) Per a iniciar el treball, cadascú aportarà un exemple que representi per a ell el que és el treball per projectes. No com a intenció de consensuar un model, sinò de veure dieferents paisatges. A partir d’aquí farem passos per a dissenyar els nostres.

3) pel que fa a l’avaluació de l’acció, crearem col·laborativament una enquesta per passar a l’alumna abans i després de l’aplicació del projecte dissenyat.

4) es decideix crear un espai wiki, http://eduwikilababp.wikispaces.com/home en el que anirem fent les aportacions durant aquest curs. Els participants rebran un nom d’usuari i un password per a accedir-hi.

5) La propera trobada serà el dia 12 novembre ales  17:30 al CRP1 de Granollers.
Els “Lectors” seran:

  • Mercè
  • Toni
  • Ana
  • Ana
  • Jesús

Cada membre de l’equip de treball aportarà la propera sessió: un projecte d’exemple comentat i un ítem d’enquesta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s